Notaris Anne Wuilquot aan de slag als nieuwe voorzitter van Fednot

“Ik ga voor verdere digitalisering mét oog voor menselijk contact, en voor extra team spirit”

Notaris Anne Wuilquot volgt haar collega Katrin Roggeman op als voorzitter van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Tijdens haar driejarig mandaat staat optimale dienstverlening centraal, vooral via digitale weg. Tegelijkertijd moet het notariaat dichtbij de burger blijven. De nieuwe voorzitter wil ook de team spirit binnen het beroep extra stimuleren.

Fednot ondersteunt de 1.754 Belgische notarissen die actief zijn in 1.113 notariskantoren verspreid over het land. O.a. door hen juridisch advies aan te bieden, maar ook hulp bij het managen van hun kantoor, IT-tools en opleidingen. Daarnaast verzorgt Fednot de communicatie naar het grote publiek. Het notariaat evolueert voortdurend en dus past Fednot haar dienstverlening ook constant aan.

Digitalisering én menselijk contact centraal
Notaris Anne Wuilquot: “Ons beroep zet al bijna 25 jaar in op digitalisering. In een eerste fase binnen het notariaat zelf: via een beveiligd netwerk dat zowel een intern communicatieplatform als een werkinstrument met talloze digitale tools voor de notariskantoren is. In een tweede fase hebben we samen met de overheden projecten opgezet om op een efficiënte manier data uit te wisselen. In een derde fase ontwikkelden we tools voor burgers: van de online verkoop via Biddit tot de digitale kluis Izimi.”
De nieuwe Fednot-voorzitter benadrukt dat de digitalisering het DNA van het beroep niet mag aantasten: “Het menselijk contact blijft essentieel. De notarissen en hun medewerkers staan in de eerste plaats ten dienste van de burgers op sleutelmomenten in hun leven: een huwelijk, de oprichting van een eigen zaak, de aankoop van een woning, het voorbereiden van een erfenis. Digitale tools zoals videoconferenties zijn handige hulpmiddelen, maar de fysieke deur van ons kantoor staat altijd open. Persoonlijk contact en beschikbaarheid zijn in ons beroep nog steeds belangrijk.”

Van TEA-time naar TEAM-time
Het motto van notaris Katrin Roggeman was TEA-time: trust, empathy en analysis. Ook voor Anne Wuilquot zijn vertrouwen, empathie en analyse kernwaarden: “De notaris staat voor vertrouwen. Burgers willen juridische zekerheid, zonder onaangename verrassingen achteraf. Ze krijgen bij ons deskundig en onafhankelijk advies en oplossingen op maat. Vaak op emotionele momenten, vandaar dat ons inlevingsvermogen belangrijk is. Analyseren is sowieso onze sterkte, zeker nu onze samenleving steeds complexer wordt. Op het vlak van relaties bijvoorbeeld, maar ook qua nieuwe formules op het vlak van wonen. Onze brede juridische kennis en onze globale kijk op de situatie waarin onze cliënten zich bevinden, zijn daarbij troeven.”
Anne Wuilquot voegt er als fanatieke voetbalfan graag de letter m aan toe: TEA-time wordt TEAM-time: “Mijn vader was voorzitter van een voetbalclub en gaf zijn passie duidelijk aan me door. Voetbal is een enorme belevenis, waarbij het groepsgevoel mij enorm aanspreekt. Ik kijk op naar coaches die uiteenlopende individuen op één lijn kunnen krijgen. Uiteraard is een coach niets zonder zijn spelers. Die team spirit wil ik extra stimuleren binnen het notariaat: nog nauwere banden tussen kantoren van allerlei grootte, in de stad en op het platteland, van noord tot zuid. We zitten allen met dezelfde uitdagingen. Als Fednot moeten we elk kantoor de nodige ondersteuning bieden.”

Vervrouwelijking
De ene vrouwelijke voorzitter die de andere opvolgt: het is een weerspiegeling van de evolutie van de sector. In de afgelopen 20 jaar kwamen er in ons land 43% extra notarissen bij.
Notaris Anne Wuilquot: “Het cliché van de gesloten groep, klopt dus niet. Het beroep vervrouwelijkte ook: eind 2000 waren er slechts 11% vrouwelijke notarissen. Nu bedraagt hun aandeel zo’n 42%.”

Wie is Anne Wuilquot?
Anne Wuilquot (geboren in 1973) is sinds 2003 notaris in Dour. Ze namen eerder al mandaten op, waaronder het voorzitterschap van de Conseil Francophone du Notariat Belge (2015-2018). Ze was ook al voorzitter van de Commissie Vastgoed (2012-2015). En ze is een van de drijvende krachten achter het Notarieel Congres dat in september 2024 zal doorgaan in Bergen, met als rode draad “Let’s go Green”.