Hoeveel kost een huis of appartement in jouw gemeente? Ontdek onze online Vastgoedbarometer!

28 april 2022

De Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot) gaat al een tijdje mee. De eerste editie verscheen in 2009 en peilde o.a. naar de impact van de financiële crisis van 2007-2008 op de huizenmarkt. Door de jaren heen werd de barometer uitgebreid met extra data. Nu pakt Fednot uit met een handige online tool die ook prijsevoluties tot op gemeentelijk niveau bevat.

De klassieke Vastgoedbarometer die Fednot elk trimester publiceert, bevat cijfers op nationaal, regionaal en provinciaal niveau. De online versie brengt ook de gemiddelde verkoopprijzen van huizen en appartementen op gemeentelijk niveau.
Per gemeente is de prijsevolutie van de voorbije vijf jaar beschikbaar. Gemeenten onderling vergelijken kan makkelijk via de interactieve kaart.
De gegevens van de Vastgoedbarometer worden elektronisch verzameld op het ogenblik van de ondertekening van de verkoopovereenkomst en worden aangevuld met de data uit de akte zelf. Hierdoor beschikken de notarissen over de meest volledige en up-to-date vastgoedcijfers.

Top 10 per provincie
Als je een provincie aanklikt, krijg je meteen een top 10 te zien van de duurste of de goedkoopste gemeenten om een huis of appartement te kopen.

Vertrouwensindicator
De Vastgoedbarometer bevat een vertrouwensindicator die aangeeft hoe accuraat de prijzen zijn per locatie. Deze indicator checkt de representativiteit van de verkochte huizen en appartementen ten opzichte van de grootte van de residentiële vastgoedmarkt in de gemeente, provincie of regio. Hoe representatiever de gegevens, hoe hoger de score van accuraatheid. Om de kwaliteit van de getoonde gegevens te verzekeren wordt voor gemeenten waarvoor de accuraatheid te laag ligt geen gemiddelde prijs getoond.

Extra data
Jan Sap, CEO van Fednot: ”Dankzij deze tool heeft iedereen meteen een uitstekend zicht op de huidige prijsevoluties op de huizenmarkt. We gaan de Vastgoedbarometer uiteraard regelmatig updaten en verrijken met extra data, denk maar aan de mediaanprijzen die een nog genuanceerder beeld geven over wat er beweegt op de markt.”

Ontdek de online Vastgoedbarometer.