Een huwelijkscontract? Ideaal middel om uw erfenis te regelen

14 februari 2019

De meeste huwelijkscontracten worden niet gesloten tussen wie op trouwen staat, maar door oudere echtparen die al jaren samen zijn. ‘Een huwelijkscontract is een goede manier om de gevolgen bij het overlijden van één van de echtgenoten te regelen’, zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van de Federatie van het Notariaat (Fednot).
Naast de romantiek, vergt een huwelijk praktische afspraken over de financiële gevolgen ervan. Kiezen de aanstaande echtgenoten ervoor om, vanaf de trouwdag, een gemeenschappelijk vermogen op te bouwen? Of houden ze hun inkomsten liever gescheiden?

Veel bruidsparen vinden het nuttig om daarover afspraken te maken en “een huwelijkscontract” te sluiten.

In 2018 werden er 13.165 huwelijkscontracten gesloten tussen personen die kort nadien in het huwelijksbootje stapten, zo blijkt uit cijfers die www.fednot.be bijhoudt en voor het eerst bekendmaakt. Ruim twee derde kiest voor een stelsel van scheiding van goederen.

Als men het aantal huwelijkscontracten vergelijkt met het aantal huwelijken (44.319 in 2017 volgens Statbel), betekent dit dat ruim één op de vier echtparen besluit om zo’n contract te laten opmaken door een notaris.
Traditioneel worden de meeste huwelijkscontracten gesloten tijdens de maanden april, mei en juni. Wat logisch is omdat de meeste koppels in de zomer trouwen.