Op 24 juni 2021 nam notaris Katrin Roggeman de fakkel over van haar collega Philippe Bosseler. Tijdens haar driejarig mandaat als voorzitter van de Federatie van het Notariaat (Fednot) wil zij de modernisering, waar haar voorganger garant voor stond, verderzetten. Met extra aandacht voor de noden van de cliënten en de toenemende complexiteit waarmee de notarissen en hun medewerkers geconfronteerd worden.
Dienstverlening permanent bijsturen
Fednot ondersteunt de 1.128 Belgische notariskantoren met o.a. juridisch advies, management, ICT-tools, opleidingen en communicatie. Het notariaat is in volle evolutie en dus moet Fednot ook haar dienstverlening constant bijsturen.
Katrin Roggeman: “Dit wordt sowieso een van de aandachtspunten. Hier en daar horen we wel eens dat het notariaat niet open zou staan voor modernisering. Het tegendeel is waar. Ons beroep maakt de laatste jaren een ware transformatie door die nog lang zal aanhouden. De inhoud van ons beroep wijzigt constant en de samenleving en de reglementering worden steeds complexer. Door fors te investeren in hoogopgeleide medewerkers en digitalisering kunnen de notariskantoren deze toenemende complexiteit blijven managen.”
Veel aandacht voor digitalisering, maar de cliënt blijft centraal staan
Fednot is sinds 2000 in de weer met digitale projecten: zowel interne tools voor de notariskantoren als projecten met de overheid zoals eRegistration (de online registratie van akten bij FOD Financiën), maar ook samenwerkingen met andere beroepen, denk maar aan het digitale effectenregister eStox ontwikkeld i.s.m. de accountants.
In 2018 maakte het grote publiek kennis met de online verkoop van vastgoed via Biddit. Eind vorig jaar lanceerde Fednot de digitale kluis Izimi.
Katrin Roggeman: “Izimi is een van de vele innoverende initiatieven die Philippe Bosseler nam tijdens zijn voorzitterschap. Samen met onze CEO Jan Sap, gidste Philippe ons ook door de coronacrisis. Dankzij onze investeringen in digitalisering, van videoconferenties tot digitale volmachten, konden de notariskantoren hun cliënten ook op afstand blijven bijstaan.”
De digitale transformatie voortzetten, zal Katrin Roggeman sowieso doen, maar ze pleit ook voor een menselijke transformatie van de relatie met de cliënten van notariskantoren.
TEA-time! Trust, empathie en analyse
Katrin Roggeman pleit in dit verband voor TEA-time, wat op drie aandachtspunten slaat: “trust”, “empathie” en “analyse”.
Katrin Roggeman: “Vertrouwen is essentieel. Experten van de nieuwe economie noemen vertrouwen zelfs de nieuwe munteenheid. In ons geval willen mensen juridische zekerheid, geen claims, geen onaangename verrassingen achteraf. Het moet allemaal kloppen, en daarvoor rekenen ze op de deskundigheid en betrouwbaarheid van hun notaris.”
Hoe meer het notariaat digitaliseert, hoe groter de nood aan de menselijke touch, aan empathie.
Katrin Roggeman: “Wat hebben we het meest gemist door corona? Onze sociale contacten! En die zijn in onze job bijzonder belangrijk. Onze cliënten komen naar ons toe op sleutelmomenten in hun leven: het tekenen van een huwelijkscontract, de aankoop van een woning, een echtscheiding, een overlijden. Het zijn momenten waarop emoties vaak het papier overstijgen. Interacties met cliënten zullen steeds meer gedigitaliseerd worden, maar tegelijkertijd zal de nood aan een persoonlijk gesprek en advies op maat hoe dan ook groot blijven.”
De A staat voor analyse, iets waar notarissen en hun medewerkers steeds meer moeten in uitblinken.
Katrin Roggeman: “De complexiteit neemt toe: nieuw samengestelde gezinnen, nieuwe vormen van wonen en bouwen, co-housing, house sharing, meer “vervennootschappelijking”, … De nood aan een grondige – vooral juridische – analyse is immens. Gelukkig kunnen notarissen verschillende rechtstakken aan elkaar linken. Alle elementen analyseren en samenvatten om de cliënt uiteindelijk een globale oplossing aan te bieden, zal in de toekomst nog belangrijker worden.”
Wie is Katrin Roggeman?
Sinds 2004 is Katrin Roggeman (°1969) notaris bij het Brusselse notariskantoor Van Halteren. Ze nam eerder al verschillende functies op binnen het notariaat, o.a. bij de Provinciale Kamer van Brussel en de Benoemingscommissies voor het Notariaat. In juni 2018 werd notaris Roggeman Vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van Fednot.